Katoen wassen? Met een paar praktische tips kunt u ervoor zorgen dat uw kleding er zo lang mogelijk als nieuw uitziet. Zonder krimp en met een waskracht die zelfs de witste kledingstukken van vlekken ontdoet.

Tip: Naast wassen is het ook belangrijk om voorzichtig te zijn met drogen. Gebruikt u een droger? Doe katoenen kleding dan binnenstebuiten en zet de temperatuur niet te hoog. En hangt u de was (buiten) op? Vermijd direct zonlicht op de kleding, want dat kan de kleding doen verkleuren.

Apart wassen en krimp voorkomen

Het is aan te raden om het katoen de eerste keer apart te houden. Was het de eerste keer apart om ervoor te zorgen dat eventuele vervagende kleuren geen problemen veroorzaken. Zo voorkomt u dat uw mooie witte overhemd ineens roze wordt of een lichte blauwe tint krijgt.

Was ze de eerste keer apart en voorkom krimpen door ze op maximaal 40 graden te wassen. Daarna kunt u eventueel hogere temperaturen gebruiken, hoewel dit meestal niet eens nodig is om het oppervlak weer mooi en schoon te krijgen.

Tip: Wast u wit katoen? Dan moet u deze kleding op een hogere temperatuur wassen. Pas bij 60 graden krijg je de vlekken er echt uit.

Let op: gebruik geen wasmiddelen met bleekmiddel. Katoen is niet erg resistent, ook niet als u witte kleding wilt wassen.

Katoen wassen: krimp van uw nieuwe kleding voorkomen.

Als je katoen wilt wassen om krimp te voorkomen, bijvoorbeeld als je een paar nieuwe T-shirts hebt gekocht, volg dan de tips hierboven voor de juiste temperatuur en een veilig wasmiddel. En wast u de kleding apart, in ieder geval de eerste keer? Dan weet u zeker dat de kleuren niet gaan vlekken, zodat u uw kleding zo lang mogelijk mooi kunt houden.